Sivut

lauantai 14. toukokuuta 2011

Kudotun tai virkatun palapeiton kasaaminen


Mulle esitettiin kysymys, että miten kasaan palapeiton. Lupasin postata tänne blogiini ihan kuvallisen ohjeen ajatusmallistani, kun on niin paljon helpompaa.

Kudotun peiton palaset virkkaan yhteen kiinteillä silmukoilla joko nurjalta tai oikealta puolelta ihan riippuen siitä, haluanko saumat selkeästi näkyviin vai en. Esim. oikein sekalaisen värisistä lappusista kasattu peitto saa kivasti yhtenäistä ilmettä, kun yhdistämiseen tekee oikealta puolelta. Tällöin saumaväri tulee voimakkaammin esiin. Nurjalta puolelta virkaten taas sauma on oikealta puolelta katsottuna huomaamattomampi.

Virkatut palaset yhdistän pääsääntöisesti aina nurjalta puolelta kiinteitä silmukoita virkaten. Mikään ei tosin estä oikealta puolelta virkkaamistakaan, mutta mun silmääni virkattujen lappujen yhdistäminen nurjalta puolelta näyttää yksinkertaisesti paremmalta.

Oheisen kuvan (klikka kuvaa, niin avautuu suurempana omaan ikkunaansa) ylempi piirros esittää 'kerralla valmista' -yhdistämisvaihtoehtoa. Virkkaus tehdään polveillen, jolloin peitto kasautuu siivu kerrallaan ilman irtohörsykkeitä. Tämä yhdistämistapa on näppärä myös siinä tapauksessa, että peittoa kasaa kaksi ihmistä yhtä aikaa. Silloin työ aloitetaan vastakkaisista nurkista eli toinen aloittaa saumalla 1) ja toinen saumalla 5). Näin pikkuhiljaa toisia lähestyen viimein on jäljellä vain peiton puoliskot kokonaiseksi yhdistävä sauma.

Alemmassa piirroksessa on esitetty tapa, jota myös olen käyttänyt eli virkataan ensin lappusia pitkinä ketjuina yhteen ja sen jälkeen toiseen suuntaan vielä suorat saumat. Tämä tapa on siinä mielessä tympeähkö, että jossain vaiheessa peitto on melkoinen hörsäkekasa, kun laput ovat vain osittain toisissaan kiinni, mutta kuitenkin tavalla tai toisella kaikki kasassa. Tämä yhdistämistapa sopiikin paremmin pienempikokoisiin peittoihin/hartialämmikkeisiin.

Kasasin tuttavani kanssa eilisiltana Novitan Seitsemästä veljeksestä kudotuista 20*20 cm paloista peiton. Lappuja tuli peittoon 7*12 kokonaisuus. Teimme työn virkkaamalla tuon ylemmän kaavion mukaisesti nelosen koukulla. Saumoihin upposi 150 g kerä veikkaa ja lisäksi vielä jämänöttösestä viimeiseen saumaan osa. Eli kasaamisvaiheeseen on syytä varata reilusti lankaa, sillä ihan pienellä määrällä sitä ei tee. Veikkaan, että kyseiseen peittoon vielä virkattava reunus imaisee noin 300 g lankaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti päivässä pitää mielen virkeänä!