Sivut

maanantai 23. toukokuuta 2011

Aatsipoppaa, Sarsa keitti lankasoppaa...


Mainitsin aiemmissa tarinoissani koolanneeni lankoja. Noh, sitähän sitten ihmeteltiin, että mitä on koolaaminen? Niin, olishan tuota voinut hiukka selventää jo siellä alkujaan *läpsii itteään*.

Koolaaminen on lankojen värjäämistä jenkkiläisillä KoolAid-mehujauheilla. Helppoa kuin heinänteko eli mehujauhe + vettä + lanka = värjätty lanka!!! Ilun handu duunaa -blogin Ilu on kirjoittanut ohjettakin aiheesta - hieman taisi kirjoitushetkellä pilkahtaa silmäkulmassa - ja se löytyy täältä. Ja mikä parasta tässä värjäystavassa: sen voi tehdä vaikka puurokattilassa.

Toissa viikolla jo keräilin vajaan kilon koivunlehtiä värjäyskokeilua varten ja innolla keitin väriliemenkin, mutta... joku ihme hyypiö (löytyisköhän peiliin katsomalla?) oli piilottanut alunan eli villalangan värjäys ei sitten lähtenytkään liikkeelle ihan heti. Väriliemi sitten tuossa kattilassaan kannen alla muhi hyvän tovin ja tulipa pintaan jo tasainen homekerroskin, mutta se ei tahtia haitannut. Ylimääräiset kokkareet pois liemestä ja kattila hellalle, sekaan lankaa ja hetken kuluttua alunaa n. 10 % langan kuivapainosta. Nyt kattilassa jäähtyy - ainakin märkänä - uskomattoman kaunista keltaista lankaa n. 150 g. Huomisaamuna huuhtelen langan ja laitan kuivamaan. Taitaa myös olla edessä reipas luontoretki pellonlaitaan koivunlehtiä riipimään, jotta tuota keltaista lankaa saa lisää.

Koivunlehtien lisäksi väripataan voisi hulauttaa myös raparperia, nokkosta, sipulin kuoria, voikukan kukintoja... Nälkä kasvaa syödessä ja kohta pitää kipittää lankaostoksille värjättävää lankaa ostamaan. Ja mikä huolestuttavinta, niin sitä kipittämistä ei tarvitse tehdä fyysisesti, vaan vain napauttaa nettiselaimessa 'oikean' sivun esiin ja tadaa! pankkitili uikuttaa hädissään, kun eurot liihottavat bittiavaruudessa lankakauppaan.

Kuvia ei tässäkään postauksessa nyt ole tarjolla, mutta niitä on kyllä tulossa sitten, kun saan nuo langat kuvauskuntoon eli kuiviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti päivässä pitää mielen virkeänä!